Ultrasonik Sensörler genel anlamı ile mesafe ve varlık tespiti amacı için sesi kullanarak ölçüm yapabilen sensörlerdir. Kısacası; ultrasonik sensörler, ultrasonik ses dalgalarının kullanımını sağlayarak, herhangi bir nesneye olan mesafeyi ölçebilen sensör çeşidi olmaktadır. Radar ile çalışma mantığı ile aynı olmaktadır. Hedeflenmiş olan nesneye ultrasonik dalgaları yollar ve sonrasında geri yansımayı elektrik sinyallerine dönüştürür.
Bunun ardından da anlaşılacağı gibi ultrasonik genel mantık olarak yüksek ses demektir. Bunun yanında yolladıkları ultrasonik dalgalar da insanların duyabileceği derecede ses frekansından daha fazla hızlı bir frekansta hareket etmektedir. Bu ses frekansları 20 kHz ve 500 kHz arasında olmaktadır.
İlginizi Çekebilir: Datalogic Sensör
Ultrasonik Sensörler
Sensörün dönüştürücü özelliği de ultrasonik sesi almak ve sonrasında göndermek için bir mikrofon görevi görmektedirler. Ultrasonik sensörler, işlevlerinde darbe göndermek ve yankıyı almak için bir tek dönüştürücü kullanmaktadırlar. Sensör, ultrasonik darbenin gönderilmesi ve de alınması arasında olan zaman aralıklarını ölçüm yaparak, hedeflenmiş olan alana olan mesafeyi belirlemektedirler.
Genelde her algılama teknolojileri belirli bir alanda ve güvenilir bir biçimde çalışmaya olanak sağlayacak şekilde kendine özgü olan özelliklere sahip olmaktadır. Bunun yanında kirli bir ortama sahip olan yerlerde bulunan fotoelektrik sensörün ışık huzmesi, bazı zamanlar kapalı bir merceğin ya da reflektörün olması nedeni ile alıcıya dönmeyebilirler. Sonrasında, birçok kişi tarafından ultrasonik sensörler hem kirli hem de tozlu ortamlarda tercih edilmektedirler. Bunun nedeni ise; ses dalgaları havada yüzen şekilde olan ya da algılama yüzeylerine yapışan toz parçacıklarından asla etkilenmezler. Tüm bunlara bağlı olarak; ultrasonik sensör ve kullanım alanları çok faklı boyutlarda karşımıza çıkmaktadır.
Ultrasonik Sensör Kullanım Alanları
Ultrasonik sensörler tüm bu nedenlere bağlı olarak, en başta endüstriyel tesisler olmak üzere; bunun yanında birçok farklı alanlarda tercih edilmektedirler. Bu durumda dikkat edilmesi gereken bir uygulama ise; birden daha çok sensör kullanırken, bunları parazit ya da buna benzer parazit gibi sorunların önlenmesini sağlayacak biçimde devreye almak da son derece önemlidir.
Günümüzde son zamanlarda ultrasonik sensörler çok yaygın bir şekilde kullanılmaktadır; sıvı seviyelerini algılamada, drone uygulamaları ya da otomotiv endüstrisinde de çok sık bir şekilde kullanılır hale gelmiştir. Ultrasonik Sensörler; varlık algılama, seviye algılama, mesafe algılama, durum algılama gibi uygulamalarda güvenle kullanılmaktadır.
Ultrasonik sensörler; araç park sensörleri, hırsız algılama sensörleri, otomatik kapı sensörleri gibi alanlarda da kullanılmaktadır. Endüstriyel kullanım alanları;
-Yüksek hızlı sayım için ışın algılamada
-Kişi sayısı tespiti yapılırken
-Çoklu dönüştürücü olan ultrasonik izleme sisteminde kullanarak kutu sıralamada kullanımı sağlanır.
-Varlık algılama
-Tam algılama
-İplik ya da tel kopması algılama
-Hazneler ve de besleme kaseleri için düzensiz olan parça tespiti yapılırken
-Döngü kontrolünde
-Rulo çapı
-Gerginlik kontrolü
-Sarma ve gevşetme işlemlerinde
-Sıvı seviye kontrolünde
-Robotik algılamada
-İstifleme yüksekliği kontrolü yapılırken
-Ultrasonik sistemlerin kullanımında şekillendirme ya da profil oluşturma işlemlerinde
-Araba yıkama ve de otomotiv montajı yapılırken araç algılamada
Tüm bu alanlarda rahatlıkla kullanılmaktadır. Genel olarak bir sensörün amacına en uygun biçimde çalışabilmesi için en doğru seçimin yapılması çok önemlidir. Bu noktada süreçlerin sorunsuz bir şekilde işlemesi projeden alınacak olan verimi arttıracaktır. Buna bağlı olarak da bu konuda seçim yapılması için üzerinde durulması gereken birçok önemli nokta olmaktadır.